Fulya KILIÇLI
fulyakilicli@gmail.com
Hijyen Nedir?
21/10/2013

Hijyen; sağlık ve temizlik anlamına gelen bir kelimedir. Hijyen hepimizin üzerinde durması gereken önemli bir konudur. Kısacası sağlığımıza zarar verecek ortamlardan korunmak için aldığımız temizlik önlemlerinin tümüne hijyen denir. Bizler “Temizlik imandandır” Hadis-i Şerifiyle  büyütülmüş bireyler olarak el ve beden temizliği, yiyecek ve giyecek temizliği kadar çevre temizliğine de önem veririz çünkü biliriz ki temiz bir çevrede yaşamak hepimizin sağlığını olumlu anlamda etkileyecektir. Bu nedenle ebeveyn olarak üzerimize düşen görevlerimizin başında çocuklarımıza kazandıracağımız temizlik alışkanlıkları gelmektedir. Örneğin tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerimizi yıkamamız gerektiğinin önemini çocuklarımıza anlatmalı ve onların bu güzel alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmalıyız. Unutmamalıyız ki su ve sabun olmadan temizlik olmaz. Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında ellerimiz gelmektedir. Kirli yüzeylere dokunan ellerimizi mikroplardan arındırmak için düzenli olarak yıkamalıyız. Kendi sağlığımız ve temizliğimiz için ellerimizi akar su altında sabunla, avuç içi ve parmak araları dahil olmak kaydıyla  köpüklerle 15 saniye ovuşturarak (çocuklarımıza bu 15 saniyeyi  anlatabilmek için onlara 15’e kadar saymalarını önerebiliriz) yıkamalı, durulamalı ve temiz bir havlu ile kurulamalıyız.

 

Aşağıda hepimiz için yararlı olacağına inandığım bazı araştırmalara yer vermek istiyorum.

 

Diş fırçası: Ortalama bir diş fırçasında 10 milyon bakteri bulunabilmekte ve bunlar da kolibasiliye sebep olabilmektedir. Bu nedenle Diş Hekimi ve Periodontologlar, diş fırçalarının en geç 3 ayda bir yenisiyle değiştirilmesini önerirler.


Mutfak süngeri: Amerika’da yapılan bir araştırma mutfak süngerlerinde 130 bin bakteri bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.


Yastık: Birçok bakteri ve mikrop taşımaktadır. Bu nedenle yastıkların 2 yılda bir değiştirilmesi önerilmektedir.


Nevresim: İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucunda 10 nevresim takımında 20 bin mayt ve bakteri bulunduğu saptanmıştır. Uzmanlar nevresim ve çarşaflarımızın haftada bir değiştirilmesini önermektedir.


Çarşaf: Ter ve deri parçacıklarıyla beslenen yaklaşık 10 bin mayt yaşamaktadır.


Klavye: Birçok mantar ve virüs barındırmaktadır. Uzmanlara göre, bilgisayar başında yemek yenmemeli ve işimiz bitince eller yıkanmalıdır.


Dolaplar: Elbiselerin yerleştirildiği dolaplar bakterilerin çoğalmasına sebep olmaktadır. Bilim adamları elbiselerin dolaba konulmadan önce güneşte kurutulmasını tavsiye etmektedirler.


Çamaşır makinesi: Sıcak ve ıslak yerde çoğalan bakteri ve mantarlar bulunmaktadır.

 

Buzdolabı: Soğuk olsa da  raflar ve yumurtalık kısımları bakterilerin üremesi için elverişlidir.  Bu nedenle buzdolapları 15 günde bir temizlenmelidir.


Halılar: Mayt, bakteri ve virüslere ev sahipliği yapan halılar alerjiye davetiye çıkarmaktadır.


Kesme tahtası: Sebze, meyve ve etleri kesmek için mutfaklarda kullanılan plastik kesme tahtasının bakteri deposu olduğu kanıtlanmıştır. Uzmanlar tahtadan yapılanları tavsiye etmektedir. Ayrıca sebze doğradığımız tahta ile et doğradığımız tahtaların ayrı olmasına dikkat edilmelidir.

 



2296 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Ne Ekersek Onu Biçeriz - 08/11/2014
Ne Ekersek Onu Biçeriz
Cumhuriyet Bayramı ve Bir Anı - 29/10/2014
Cumhuriyet Bayramı ve Bir Anı
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun - 04/10/2014
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Öğrencilerimizin Dikkatine - 26/09/2014
Öğrencilerimizin Dikkatine
Keçiboynuzunun Sağlık Açısından Önemi - 06/09/2014
Keçiboynuzunun Sağlık Açısından Önemi
30 Ağustos Zafer Bayramı - 30/08/2014
30 Ağustos Zafer Bayramı
Yazım Hataları - 21/08/2014
Yazım Hataları
Bayramınız Kutlu Olsun - 28/07/2014
Bayramınız Kutlu Olsun
Kadir Gecesi - 23/07/2014
Kadir Gecesi
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam79
Toplam Ziyaret226375
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.218838.3719
Euro43.382843.5566
Hava Durumu
SİTE KURUCUSU


Yakup Bozdaş  
Web Site Kurucusu

Takvim